
תקופת ההיריון והלידה היא תקופה מכוננת ומרגשת עבור האם ועבור כל המשפחה, אך זו גם תקופה קריטית ולכל טעות קטנה יכולות להיות השלכות ארוכות טווח. שגיאות אלו עלולות להתבצע ע"י הצוות הרפואי המאבחן ומטפל באם בתקופת ההיריון ובתינוק מרגע הלידה. להחלטות המתקבלות ע"י הגורמים המטפלים ישנן השלכות ממשיות על בריאות האם והתינוק. במקרה שמתגלה בתינוק מום שניתן היה לאבחן בתקופת ההיריון אך מסיבה כלשהי לא אובחן, או במקרה של פגיעה בתינוק עקב טיפול כושל בהריון או בלידה –ניתן לתבוע פיצויים בגין עוגמת הנפש שנגרמה ובגין ההוצאות הצפויות עבור תינוק בעל ליקוי גופני ו/או נפשי לאורך חייו.
ניתן ורצוי להיעזר בעורך דין רשלנות רפואית המנוסה גם בתביעות הריון ולידה וזאת כדי לוודא שאכן הייתה רשלנות, ולקבל הערכה מציאותית של גובה הפיצויים שניתן לקבל עבור הנזק שנגרם ובמקרים רבים ממשיך ללוות את האם והילד למשך שנים רבות ואף לכל חייהם. כמובן שחלק לא פחות חשוב מעבודת עורך הדין הוא לספק ראיות והוכחות הקושרות את ההליך הרפואי שבוצע לפגיעה שהתרחשה, וע"י כך להבטיח קבלת הפיצויים הדרושים.
תביעות הרשלנות הרפואית בתחום זה מתחלקות לשני סוגים:
רשלנות רפואית בהריון
בישראל, על מנת לשמור ולהבטיח את בריאות האם והעובר, נשים בהריון עוברות סדרה של בדיקות קפדניות וזאת על מנת לשלול הימצאות מומים וליקויים בהתפתחות העובר, וכמובן כדי לשמור על בריאות האישה ולצמצם סיכונים עבורה ככל האפשר. כאשר הריון מוגדר הריון בסיכון גבוה מבוצעות בדיקות תכופות ומעמיקות יותר שגם הן נועדו להפחית סיכונים עבור האם והעובר. כך זה אמור לפעול, אך ישנם מקרים בהם הצוות המאבחן מתעלם מסיבות שונות מתוצאות של בדיקה או אפילו לא מבצע אותה מלכתחילה. ההשלכות הן לפעמים רציניות ואף חמורות שכן מומים וליקויים בעובר שיכלו להתגלות בשלבי ההריון המוקדמים מתגלים רק בשלב מאוחר יותר או אחרי הלידה. סוג נוסף של רשלנות רפואית בהריון נוגע למקרים בהם טיפול או אבחון לקויים מובילים ליצירת מומים (למשל מקרים של סכרת הריונית, הריון חוץ רחמי ורעלת הריון שאבחנה שגויה או טיפול שגוי במקרים אלו עלול להיות הרה אסון).
רשלנות רפואית בלידה
במקרים מסוימים, ההריון עצמו מתקדם בצורה תקינה, אך רשלנות רפואית הנגרמת בעת הלידה גורמת לנזק בלתי הפיך לאם או לעובר – ואפילו, חס וחלילה למוות בשל טעות אנוש או טיפול רשלני. תביעות רשלנות מהשנים האחרונות כוללות מקרה של לידה שהתרחשה באופן תקין – התינוק נולד בריא – אך נזק נגרם לרחם האם בעקבות חלקי שליה שנותרו בו בשגגה. כתוצאה מרשלנות רפואית זו, לא תוכל האם ללדת שוב לעולם. מקרים אחרים נוגעים לרשלנות באבחון וטיפול שהובילו, למרבה הצער, למות תינוקות לאחר הלידה בעקבות מצוקה עוברית קשה שעברו.
למרות האמור לעיל, אין הצדקה לתביעת רשלנות רפואית בכל מקרה בו מתגלה ליקוי בתינוק או בכל פעם שהריון מסתבך. רק עורך דין המתמחה בתחום, שצבר וותק בעשרות או מאות תיקים ותביעות רשלנות בהריון יוכל להעריך נכונה מתי ישנה עילה לתביעה ומתי אין. כמובן שעל אותו עורך דין להיעזר במומחה רפואי. עליהם לעבור על כל המסמכים והנתונים ולבחון כל מקרה לעומקו. במקרה שהם מוצאים ליקויים, יהיה עליהם למצוא קשר של סיבה ותוצאה – כלומר הוכחות להתרשלות הצוות הרפואי שהובילה לנזק שנגרם לאם או לתינוק.