
נתחיל עם קרם הבסיס – מכיוון שזה מאמץ לא מבוטל, לא מוכרחים לייצר לבד את קרם הבסיס. ניתן לקנות בחנויות המתמחות (וגם דרך האינטרנט) מבחר של קרמים טבעיים על בסיס צמחי לגוף, לעיניים, לרגליים ועוד. מאחר והחנויות השונות מוכרות סחורה של יצרנים שונים, חשוב לוודא שהקרמים לא מכילים חומרים משמרים ממשפחת הפטרוכימיקלים (תוצרי לוואי של נפט). אחרי שרכשנו את הקרם המתאים (מימי יותר או שומני יותר) נוכל בכיף לרענן את הקרם עם שמנים אתריים ולהתאים אותו בדיוק לאהבות הריחניות שלנו. ל- 50CC קרם מספיק להוסיף עד 20 טיפות שמנים ארומטיים.
אם בכל זאת חשקה נפשכם לעשות קרם או תחליב במו ידכם, חומרי הבסיס מורכבים על פי רוב מפאזה מימית ומפאזה שומנית.
הפאזה השומנית מכילה אחד או יותר מקבוצת החומרים השומניים: שמנים צמחיים, חמאות, שעוות ושמנים ארומטיים.
הפאזה המימית מכילה אחד או יותר מקבוצת הנוזלים המימיים: ג'לים, חליטות צמחים, הידרוסולים ו'או מים מזוקקים.
על מנת שניתן יהיה לחבר את שתי הקבוצות וליצור חומר אחיד במרקמו יש להשתמש בחומר מתחלב.
בפאזה השומנית חברים בעיקר שמני הבסיס והחמאות. דוגמאות :
חמאת שיאה
חמאת שיאה מיוצרת מעץ שנקרא Karite Nut או Mangifolia הגדל בערבות הכמעט צחיחות במערב ובמרכז אפריקה. נשות מערב אפריקה משתמשות בחמאת שיאה במשך מאות שנים למטרות רפואיות וקוסמטיות. איכויותיו הרפואיות של החומר נובעות בעיקר בשל ריכוז גבוה מאוד של שומן צמחי. הוא מעודד התחדשות תאים והפעלה של מחזור הדם, יעיל לטיפול באקזמה, בפריחה בעור ובמקרים קשים של עור יבש. עוד מכילה חמאת השיאה חומרים פעילים המקטינים את נזקי החשיפה לשמש, המעכבים את הזדקנות העור ואת הופעת הקמטים ואף עוזר למנוע התפתחות סרטן העור. שימוש בחמאת שיאה מבטיח חסימה טבעית מפני זיהום האוויר הנגרם מפליטת כימיקלים אל חלל האטמוספרה וכן מפני הערפיח המתפשט באוויר. ביחס לחמאת קקאו, חמאת השיאה מתגבשת בקרמים למרקם נעים ורך, מעשירה את התכשיר הקוסמטי בלחות גבוהה מזו אשר מעניקה חמאת הקקאו ומתאימה מאוד למי שמעוניין בקרם פנים לא כבד ושומני מידי.
קרם להזנת עור עם סימני מתיחה
קרם בניחוח רענן, תורם לחידוש תאי העור.
מרכיבים
המרכיבים מפורטים באחוזים כדי לאפשר לכל אחד להכין את הכמות הרצויה לו.
75% חמאת שיאה
5% שעוות דבורים
10% שמן רוז היפ
10% בחלוקה שווה : שמן אתרי לבנדר, תפוז וגרניום
אופן ההכנה
מרככים את חמאת השיאה בקערת מיקסר ובנפרד מרככים את שעוות הדבורים (ריכוך השעוות נעשה מעל מקור חום, אמבט מים רותחים מעולה לעניין).
לאחר מכן, מקציפים את החמאה במהירות נמוכה ומוזגים בזרם חלש את שמן הרוז היפ ולאחר מכן את שעוות הדבורים. מגבירים מהירות ומקציפים עד לקבלת תערובת במרקם אוורירי ובהיר.
מוסיפים את תערובת השמנים האתריים ומערבבים עוד מספר דקות להטמעתם.
מעבירים את התערובת למיכל זכוכית נקי (כדאי מאוד אחרי עיקור מכיוון שאין חומרים משמרים בתערובת ועיקור יבטיח משך חיים ארוך יותר) ומאחסנים במקום מוצל וקריר.
הערות:
התערובת מתמצקת עם הקירור. ניתן להחליף את תערובת השמנים האתריים בשמנים אחרים על פי הייעוד הטיפולי אשר מייעדים לקרם. לאחר השימוש בשמן אתרי תפוז אין להיחשף לשמש ישירה במשך 12 שעות כדי למנוע כתמי שמש.
חמאת קקאו
החמאה ממוצה מליבות זרעי עץ הנקרא Theobroma Cacao, עץ הגדל באזורים טרופיים בעולם. במגע החמאה עם חום הגוף, היא נמרחת בקלות על העור, מזינה ומעשירה אותו, משפרת את גמישות ומספקת מקור של חומרים נוגדי חמצון המסייעים לעכב כתמי שמש והתבלות העור. בסבונים, תחליבי גוף וקרמים קוסמטיים תוספת של חמאת קקאו מעשירה, מקרימה ומסמיכה את התכשיר. ניתן להשיג בשוק חמאת קקאו חסרת ריח וחמאת קקאו בעלת ניחוח שוקולד. למי שמבקש להימנע מארומת השוקולד בתכשיריו ומאידך להרוות אותם בניחוחות אחרים, עדיף לרכוש את המוצר נטול הריח. ביחס לחמאת השיאה, חמאת הקקאו מעניקה לתכשירים קוסמטיים כמות לחות פחותה מזו של חמאת השיאה אולם מעשירה אותם בשומניות רבה יותר. התוצר המוגמר נוקשה ו-'כבד' יותר מזה המכיל חמאה שיאה. חמאת הקקאו מומלצת לטיפול בשפתיים בקועות ובכפות רגליים סדוקות ויבשות.
קבוצת השמנים במחלקת ייצור תכשירי הטיפוח לעור ולשיער מכילה רשימה ארוכה של שמנים צמחיים. כל אחד מן השמנים התכונות והסגולות המייחדות אותו והופכות אותו למתאים לשימוש זה או אחר. אני ממליצה ללמוד קצת אודות תכונות השמנים כדי לאפשר את החופש להתאים כל אחד מהשמנים לתכשיר שאותו רוצים לייצר או לחילופין כדי להחליף שמן אחד באחר במתכונים השונים.
ישנם שמנים המגיעים במצב צבירה נוזלי לחלוטין כמו שמן השומשום, השקדים, שמן קיק אורגני, זרעי הענבים ועוד. לעומתם ישנם שמנים שמגיעים במצב צבירה מוקשה המצריך המסה באמבט מים חמים במהלך ההכנה. שמנים אלה טובים לתכשירים שרוצים אותם מוצקים במוצר הסופי.
דוגמה לשמן כזה הוא שמן הדקלים ושמן הקוקוס. יתרונם הנוסף של שמן הדקלים והקוקוס הוא עשירותם בספונינים (חומר צמחי שיוצר קצף במגעו עם מים). יתרון זה הופך אותם טובים מאוד להכנת סבונים. גם מקציפים וגם ממצקים.
חמאת וניל מוקצפת
הגרסה המוקצפת לחמאת קקאו – מותירה עור רך וחלק ומבשמת את האוויר בניחוח של שוקולד וניל. מתאים לבעלי עור רגיל עד יבש. את חמאת הקקאו אפשר להחליף בכזו ללא ריח, את ניחוח הווניל אפשר להחליף בריח אחר וכך ליצור קרם מוקצף בניחוח אישי.
מרכיבים
80 גרם חמאת קקאו לא מזוככת (בעלת ריח קקאו)
40 גרם שמן קוקוס (בתצורה המוצקה – בצבע בהיר / חלבי, שמן הקוקוס הנוזלי הינו שמן שהופרדו מרכיביו ואינו מתאים לשימוש בקרם זה)
32 גרם שמן אבוקדו
20 גרם שמן מקדמיה
15 גרם שמן זית טהור
6 גרם שעוות דבורים (בערך 2 כפיות)
1 כפית שמן ריחני בניחוח וניל (הכוונה תמצית ריח וניל ולא לשמן אתרי)
1 כפית שמן ויטמין E
2 גרם עמילן תירס (בערך 1 כפית)
אופן ההכנה
1. בקערה חסינת חום מערבבים את החמאה, השעווה והשמנים מלבד שמן הווניל, שמן ויטמין E ועמילן התירס. את הקערה מניחים באמבט מים רותחים עד אשר שעוות הדבורים וחמאת הקוקוס נמסות. מסירים מהחום.
2. מערבבים בעדינות את התערובת עד שהיא מתקררת מעט ומתעבה. מכניסים את הקערה לפריזר למשך 3 דקות בדיוק! מוציאים ומקציפים בעזרת מיקסר עד לקבלת תערובת בהירה בעלת מרקם רך ואוורירי. מכניסים שוב לפריזר ל-3 דקות, מוציאים ומקציפים. בהקצפה, חשוב להקפיד להפריד את התערובת מדפנות הקערה כדי להבטיח שכל החומרים מתאחדים ומתערבבים. חוזרים על תהליך הפריזר – הקצפה במשך חמש פעמים בסך הכול. בתום התהליך, תכפיל התערובת את הכמות המקורית פי שניים.
3. בתום חמשת הפעמים, מוסיפים תוך ערבוב במיקסר, את השמן הריחני, שמן הוויטמין E ועמילן התירס. מערבבים עד להטמעה (מספר שניות) ומעבירים במהירות את התערובת אל צנצנת נקייה ורחבה.
אופן השימוש
בעזרת כלי שמיועד רק למטרה הזו, לוקחים כל פעם מעט מהקרם ומורחים על עור יבש, משפשפים בו אזורים יבשים במיוחד ומעשירים את עור הבטן ההריונית. מאחר ונדרשת כמות קטנה לשימוש חד פעמי, מומלץ לאחסן את הקרם בצנצנות קטנות ולא בצנצנת אחת גדולה.
לקרם זה אורך חיי מדף ארוכים (עד 6 חודשים) אולם פתיחת הצנצנת בתדירות גבוהה מאפשרת כניסת חמצן והאצת תהליך החמצון של
החומרים. אחסנה בצנצנות קטנות ואטומות, במקום קריר ויבש, תבטיח שמירה על איכות הקרם למשך זמן ממושך.