מתי נפנה לשירותיו של פסיכיאטר?

מתי נפנה לשירותיו של פסיכיאטר

תחום הנפש הוא אחד התחומים המעניינים והמסקרנים ביותר. תחום זה שנכלל בתחום הבריאות נתפש כאחד התחומים החשובים ביותר בו המלים יכולות לרפא לא פחות מאמצעים רפואיים. אך בתחום הפסיכיאטריה, פסיכיאטר מעניק תרופות לאנשים שזקוקים להם ואלו הם תרופות מיוחדות ועמוקות שרק רופא מסוג זה רשאי להעניק. מתי נזקק אדם לטיפול מסוג זה?

מתי נפנה לשירותיו של פסיכיאטר ומה כולל הטיפול שהוא מעניק?

  • טיפול פסיכיאטרי ניתן בכל מקרה של הפרעה נפשית או מחלת נפש כלשהי שפוגעת באדם או בתפקודו. ישנן מחלות שפוגעות ביחסיו של האדם עם סביבתו, למשל משפחה או חברים וישנן מחלות שפוגעות בבריאות החולה עצמו. ישנן מחלות נפש מוכרות כמו סכיזופרניה ופיצול אישיות שידועות לאוכלוסייה בעיקר בעקבות עולם המדיה, סרטים וסדרות, וישנן מחלות פחות מוכרות.
  • בדרך כלל טיפול פסיכיאטרי מלווה בטיפול נוסף של עובד סוציאלי או מומחה לתחום הנפש. טיפול משולב זה יעזור בצורה יעילה יותר לחולה והוא תלוי בסוג ההפרעה ובדרכי הטיפול.
  • פסיכיאטר נמצא בגורמים ציבוריים, קהילתיים או מדיניים כמו למשל צבא כאיזה שהוא שלב בטיפול, למשל, חייל שיש לו בעיות חברתיות יופנה לטיפול פסיכולוגי ולאחר מכן ויימצא כי הטיפול לא עוזר או שהמצב מחמיר יופנה החייל לטיפול פסיכיאטרי בו ינסו למצוא פתרונות אחרים לבעיה.
  • בחלק מהמקרים פועל הפסיכיאטר יחד עם הפסיכולוג והם לא מהווים שלבים נפרדים בטיפול.

לא תמיד הטיפול יהיה סופי ויעלים את הבעיה

חלק מעבודתו של פסיכיאטר היא להקל על חומרת המצב גם במידה ואין פתרון מוחלט. חלק מהמחלות וההפרעות הנפשיות הן בעייתיות ועמוקות עד כדי אי אפשרות להעלימן לגמרי. בכל זאת פסיכיאטר יכול לשפר את המצב הנוכחי בצורה ניכרת ולגרום לבנאדם לפתח קשרי חברות ויחסים בין אישיים חדשים או משופרים כדי להקל על שגרת חייו. צריך לזכור שהפתרון תלוי מאוד בחומרת הבעיה ויכול להיות אותה בעיה לשני אנשים שונים כשאצל אחד היא באה לידי ביטוי בסימנים חמורים יותר מאשר השני ולכן ההבדל בתוצאות.

דרכי הטיפול בהפרעות נפשיות

עבודתו של הפסיכיאטר מתחלקת לכמה שלבים. ראשית, עליו לאבחן את הבעיה. אנשים לא מכירים את שלל המחלות האפשריות וההפרעות שיכולות לתקוף בנאדם בגלל סיבות רבות כמו טראומה נפשית או שימוש בסמים קשים וחומרים אסורים, כאשר מומחה יוכל להבחין בהם ברוב המקרים ביתר קלות או לאחר צפייה ואפילו שיחה עם בעל ההפרעה. לאחר שאבחן את הבעיה, ייצור תכנית טיפול שמתאימה לבעיה הנוכחית. תכנית הטיפול יכולה להיות שונה לכל אדם בהתאם לאופיו, אישיותו והסימנים אותם מראה כלפי חוץ. אמנם קווי הטיפול יהיו דומים אצל מטפלים שונים אך יכולים להיות ניואנסים קטנים ביניהם.

טיפול תרופתי למיגור הבעיה

לאחר האבחון שבוצע על ידיו, יעניק הפסיכיאטר טיפול תרופתי שיפתור או יקל על הבעיה. אמנם מדובר על בעיות נפש שמקרינות כלפי המחשבות וההתנהגות אך עדיין מדובר על אזורים פגועים במוח. הטיפול התרופתי שניתן פועל בצורה ביוכימית על אזורים אלו ונועדו לרסן את הסימנים ולפתור את הבעיה עד כמה שניתן.

במה תלויה שיקול דעתו של הפסיכיאטר?

שיקול דעתו של הפסיכיאטר תלויה במה שהוא רואה במהלך האבחנה ובנוסף מעדויות של בני המשפחה וחברים לגבי קווי התנהגותו של המטופל בסיטואציות שונות. בנוסף, תחום חשוב מאוד באבחנה היא מצבו הגופני של המטופל. לעתים המצב הגופני מחמיר מאוד בגלל הבעיה והיא דורשת התערבות מידית של איש מקצוע. מקרים כאלו הם דחופים ולא ניתנים לדיחוי. במהלך הבדיקה יילקחו בדיקות דם ולעתים גם תצלומי CT כדי להבין לאן הבעיה קשורה וממה היא נגרמה.