
אלרגיות ואי סבילות למזון הן בעיות שכיחות שקשה לאבחן. במאמר זה נעסוק באי סבילות לסליצילטים, הידועה גם בשם רגישות לסליצילטים.
תוכן עניינים:
- מהם סליצילטים?
- מה גורם לאלרגיה לסליצילטים?
- תסמינים של אלרגיה לסליצילטים
- אילו מזונות מכילים סליצילטים?
- אבחון והתמודדות
- האם להימנע מסליצילטים?
- שורה תחתונה
אלרגיות ואי סבילות למזון הן בעיות שכיחות שקשה לאבחן. אי סבילות לסליצילטים, המכונה גם אי סבילות לסליצילטים, אמנם אינה שכיחה כמו אי סבילות לגלוטן או ללקטוז, אך זו בעיה אמיתית עבור אנשים מסוימים.
סליצילטים הם תרכובות הנמצאות במזונות, בתרופות ובמוצרים אחרים ועלולות לגרום לתגובות שליליות אצל אנשים שאינם עמידים אליהם. רגישות לתרכובות אלו קשורה למגוון רחב של תסמינים ומכאן שזיהוי שלה הוא מורכב למדי.
מאמר זה מסביר את הגורמים והתסמינים של אלרגיה לסליצילטים, כולל מאילו מזונות להימנע.
המידע באדיבות Dr. Tomaya Weiser (ד"ר לרפואה סינית) מהאתר Allergyfield
מהם סליצילטים?
סליצילטים הם קבוצת כימיקלים שמקורם בחומצה סליצילית. הם נמצאים באופן טבעי במזונות מסוימים והם מיוצרים גם באופן סינתטי לשימוש במוצרים כמו אספירין, משחת שיניים וחומרים משמרים. הן צורות טבעיות והן צורות מלאכותיות עלולות לגרום לתגובות שליליות אצל אנשים מסוימים.
בצורתם הטבעית, צמחים מייצרים סליצילטים כדי להגן מפני אלמנטים מזיקים כמו חרקים, פטריות ומחלות. צורה זו מצויה במגוון רחב של מזונות, כולל פירות, ירקות, קפה, תה, אגוזים, תבלינים ודבש. לעומת זאת, הצורה המלאכותית משמשת בדרך כלל כחומר משמר מזון ונמצאת בתרופות כמו אספירין ופפטו-ביסמול.
בהשוואה למזונות ומאכלים, תרופות כגון אספירין מכילות כמויות גדולות של סליצילטים, ולכן יותר נפוץ להיתקל באי סבילות לסליצילטים בהקשר של צריכת תרופות.
צריכת סליצילטים מהתזונה מגיעה בדרך כלל ל 10 עד 200 מ"ג ליום. לשם ההשוואה, מנה אחת של אספירין (תלוי בסוג), יכולה להגיע ל 325-650 מ"ג.
אם כן, סליצילטים הם כימיקלים המצויים באופן טבעי במזונות מסוימים והם מיוצרים גם באופן סינטטי לשימוש בתרופות ובמוצרים אחרים.
מה גורם לאלרגיה לסליצילטים?
בעוד שמינונים גבוהים של סליצילטים עלולים לגרום לתופעות לוואי עבור רוב האנשים – אך רובם יכולים לצרוך בבטחה מזון עשיר בהם מדי יום או לקחת כמה מנות אספירין לכאב ראש ללא חשש.
עם זאת, מי שאלרגי לסליצילטים עלול לחוות תופעות לוואי מצריכת מזון או שימוש במוצרים המכילים אפילו כמויות קטנות של כימיקלים אלה.
אנשים אלה סובלים מהפרעה מולדת בחילוף החומרים כך שתהליך הרחקת חומרים אלו מהגוף אינו מתרחש כראוי.
רגישות יתר לסליצילטים נחשבת לתוצאה מייצור יתר של לויקוטריאנים, מתווכים דלקתיים הקשורים למחלות שונות, כולל אסטמה, דלקת מפרקים שגרונית ומחלות מעי דלקתיות.
ייצור יתר זה נובע מעיכוב של האנזים cyclooxygenase (המכונה בקיצור COX), המווסת את ייצורם של הלויקוטריאנים. הצטברות של לויקוטריאנים בגוף מובילה לתסמינים הקשורים לחוסר סבילות לסליצילטים. למרות שאחוז האנשים נעדרי הסבילות לסליצילטים אינו ידוע, הוא שכיח יותר בקרב מבוגרים הסובלים מאסטמה. למעשה, ההערכה היא כי 2-22% מהמבוגרים הסובלים מאסטמה רגישים לתרכובות אלו.
כמו כן, הוכח כי אנשים הסובלים מאלרגיות למזון ומחלות מעי דלקתיות מפתחים חוסר סבילות זה.
אנשים עם אי סבילות לסליצילטים אינם מסוגלים לצרוך ולו כמות קטנה של חומרים אלה מבלי לחוות תופעות לוואי שליליות.
תסמינים של אלרגיה לסליצילטים
אלרגיות לסליצילטים עלולות לגרום למגוון תסמינים המדמים אלרגיות ומחלות. בנוסף, יש אנשים שחווים את הסימפטומים האלו בנוכחות אלרגיות אחרות שאינן קשורות, מה שמקשה על האבחנה. התסמינים השכיחים ביותר קשורים למערכת הנשימה. עם זאת, גם העור ומערכת העיכול עשויים להיות מושפעים.
הסימפטומים כוללים:
גודש באף
זיהום בסינוסים ודלקת
פוליפים באף וסינוסים
כאב ו/או נפיחות בבטן
אַסְתְמָה
שִׁלשׁוּל
דלקת במעי (קוליטיס)
נפיחות ברקמות
עם זאת, זכרו כי התסמינים משתנים מאדם לאדם. כמות הסליצילטים הגורמים לתגובה משתנה בהתאם ליכולתו של האדם לפרק אותם. לכן, יש אנשים שחווים תסמינים לאחר חשיפה לכמויות קטנות של כימיקלים אלה, בעוד שאחרים עשויים "לסבול" כמויות גדולות יותר לפני תחילת התגובה.
אלרגיה לסליצילטים קשורה למגוון תסמינים כולל גודש באף, אסטמה, שלשול ותגובה אלרגית של העור. כאמור האיחסון הוא די קשה מכיוון שהתסמינים משתנים מאדם לאדם.
אילו מזונות מכילים סליצילטים?
מזונות רבים מכילים סליצילטים. פירות, ירקות ותבלינים הם הנפוצים ביותר, אם כי הם נמצאים גם במזונות אחרים.
רמת הסליצילטים במזון יכולה להשתנות בהתאם לגורמים שונים כולל תנאי גידול, צורת ההכנה ורמת הבישול.
לדוגמא, בפירות יבשים יש כמויות גבוהות יותר מפירות גולמיים עקב הוצאת מים במהלך העיבוד.
מזונות עשירים בסליצילטים:
פירות: צימוקים, שזיפים מיובשים, משמשים, אוכמניות, אוכמניות, דובדבנים, חמוציות, ענבים, אננס, שזיפים, תפוזים, קלמנטינות, תותים וגויאבה.
ירקות: ברוקולי, מלפפון, במיה, עולש, צימוקים, צנוניות, דלעת, גרגיר מים, נבטי אספסת, חצילים, דלעת, בטטה, תרד, ארטישוק ושעועית רחבה.
תבלינים: קארי, אניס, קאיין, שמיר, זנגביל, פלפל, קינמון, ציפורן, חרדל, כמון, אורגנו, עשבי תיבול, טרגון, כורכום, פלפל אדום, טימין ורוזמרין.
מקורות נוספים: תה, רום, יין, חומרים מזינים, חומץ, חיטה, נענע, שקדים, ערמון כחול, דבש, ליקריץ, ריבה, מסטיק, חמוצים, זיתים, צבעי מאכל, אלוורה, צ'יפס וקרקרים וטעמים פירות עם מלוח. טַעַם.
רשימה זו אינה ממצה, מכיוון שיש מקורות מזון רבים לתרכובות אלו.
מלבד מאכלים, ניתן למצוא אותם במספר מוצרים שאינם מזון:
משחת שיניים בטעם מנטה
תַמרוּקִים
שמפו ומרכך
נוזל שטיפת פה
תַחלִיב רחצה
תרופות
בנוסף, סליצילטים יכולים להיספג בעור, ולכן מי שרגיש צריך להיות מודע למרכיבים בקרמים, בחומרי ניקוי ובבשמים.
המקור החזק ביותר הוא אספירין ותרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות אחרות כולל איבופרופן.
לסיכום – סליצילטים נמצאים במספר מזונות ונמצאים גם במוצרים שאינם מזון כגון משחת שיניים ותרופות.
אבחון והתמודדות
אי סבילות לסליצילטים ידועה ומוכרת היטב בהקשר של תרופות כגון אספירין. לעומת זאת קיים מחסור במחקר בנושא אי סבילות למזון המכיל סליצילטים.
נכון לעכשיו, אין בדיקות מעבדה לאבחון זה. עם זאת, ניתן לעשות בדיקות מסוימות כדי לשלול אלרגיות. הבדיקה הסטנדרטית לחוסר סבילות לסליצילטים בתרופות היא חשיפה או גירוי, הכוללים צריכת כמויות קטנות של חומצה סליצילית ומעקב אחר תסמינים. בדיקה זו מבוצעת רק על ידי אנשי מקצוע בתחום הרפואה, מכיוון שעלולות להיות תגובות חמורות.
למי שרגיש, חשוב להימנע מאספירין ותרופות אחרות המכילות סליצילטים.
עם זאת, האלרגיה שהתגלתה לאספירין ולתרופות אחרות העשירות בסליצילטים אינה אומרת בהכרח שיש צורך להימנע ממזונות עשירים בסליצילטים.
הסיבה לכך היא שתרופות כגון אספירין מכילות כמויות גבוהות בהרבה, וחוסר הסבילות תלוי בדרך כלל במינון. עם זאת, אנשים הרגישים מאוד לסליצילטים עשויים להפיק תועלת מהגבלת צריכת המזון שלהם.
היסטוריה רפואית מדויקת, כולל יומן מזון ותסמינים, הם הכלים הטובים ביותר לאבחון אי סבילות לסליצילטים במזונות. אם יש חשד לחוסר סבילות, לרוב מדובר בשינוי תזונתי המצריך משמעת עצמית גבוהה על מנת להסיר מהתפריט מזון עשיר בסליצילטים.
לסיכום – האבחנה של אי-סבילות תזונתית לסליצילטים כוללת בדרך כלל רישום ומעקב מדויק אחר הדיאטה והתסמינים הנלווים – תהליך זה מבוצע בליווי איש מקצוע רפואי. למי שרגיש מאוד לסליצילטים תזונתיים, ייתכן שיהיה צורך בתזונה מוגבלת ללא סליצילטים.
האם להימנע מסליצילטים?
אין שום סיבה להימנע מסליצילטים אלא אם כן אתם חושדים שאין לכם סבילות אליהם, או שהרופא שלכם ממליץ לכם להימנע מהם.
דיאטה דלה בסליצילטים יכולה להיות מגבילה ומאתגרת. בנוסף, הימנעות ממזונות עשירים בתרכובות אלו עלולה להזיק לבריאותכם. למעשה, סליצילטים הם אנטי דלקתיים. הוכח כי מזונות עשירים בהם מפחיתים את הסיכון למחלות דלקתיות כגון סרטן המעי הגס. כמו כן, פירות, ירקות ותבלינים עשירים בתרכובות אלו – באופן כללי טובים לבריאות ומכילים שפע של ויטמינים, מינרלים ותרכובות צמחיות חזקות המסייעות לבריאותכם. עם זאת, אנשים שחווים תסמינים לאחר אכילת מזון עשיר בסליצילטים צריכים להימנע מהם.
מכיוון שבדרך כלל אי סבילות קשורה למינון, ומזונות רבים מכילים תרכובות אלה, הגבלת המזונות שיש להם את הכמות הגבוהה ביותר היא ההימור הטוב ביותר.יש לציין כי המחקר על דיאטות דלות בסליצילטים הוא מוגבל מאוד, ולכן השפעותיהן לטווח הארוך אינן ידועות.
במחקר אחד, 74 ילדים בדיאטה דלת סליצילאטים חוו חסרים תזונתיים. מסיבה זו יש לקיים דיאטה דלה בסליצילטים רק בליווי איש מקצוע רפואי.
לסיכום, רק מי שרגיש מאוד לסליצילטים צריך להקפיד על תזונה המוגבלת בסליצילטים. למזונות עשירים בתרכובות אלו יתרונות בריאותיים רבים ויש להסירם מהתזונה רק אם אתם חושדים בחוסר סבילות.
שורה תחתונה
סליצילטים הם מרכיב טבעי במזונות רבים ונמצאים בתרופות רבות ובפריטים אחרים שאינם מזון. בעוד שלרוב האנשים קיימת סבילות לתרכובות אלה, חלקם רגישים מאוד אליהן. על אנשים שאלרגיים לסליצילטים להימנע ממזונות, תרופות וממוצרים עתירי סליצילטים. למרות שדווחו מקרים רבים של אי סבילות לסליצילטים, ההשפעות ארוכות הטווח של תזונה מוגבלת בסליצילטים טרם התבררו.
סליצילטים נמצאים באינספור מזונות ומוצרים, ולכן קשה להימנע מהם לחלוטין. בשל מגוון הסימפטומים הרחב, לעיתים קרובות קשה לאבחן חוסר סבילות לסליצילטים ואפשרויות הטיפול מוגבלות בשלב זה.
אם אתם מרגישים שאתם עלולים להיות אלרגיים לסליצילטים, שוחחו עם הרופא שלכם כדי לוודא שאתם מקבלים את האבחנה והטיפול הנכונים.
לקריאה נוספת: